Sú rôzne názory na to, či sú banány vhodné pre ľudí s diabetom 2. typu. Je pravdou, že obsahujú veľa škrobu a cukrov, takže by sa mohlo zdať, že môžu byť príčinou prudkého nárastu hladiny krvného cukru. Na druhej strane však majú nízky glykemický index, takže striedma konzumácia banánov by nemala viesť k vyššiemu nárastu hodnôt krvného cukru v porovnaní s inými potravinami bohatými na sacharidy.
Podľa vyššie uvedeného by sa teda ľudia s diabetom mali vyvarovať jedenia väčších množstiev prezretých banánov. Najlepšie je vždy monitorovať hodnoty cukru v krvi pri konzumácií väčších množstiev na cukry a sacharidy bohatých potravín.
Tak isto niektoré štúdie uvádzajú, že banány sú rizikovou potravinou, lebo spôsobujú zápchu a iné tvrdia, že majú práve opačný efekt. Ak sa konzumujú v bežných množstvách, nemali by mať žiaden nepriaznivý účinok.
Niektoré štúdie uvádzajú, že ľudia, ktorí sú alergický na latex sú zároveň citlivý na banány a niektoré iné rastlinné plody. Banány, rovnako ako napríklad papája, figy, ananás alebo avokádo obsahujú totiž peptidy, ktoré tzv. latex-senzitívnej populácií vadia.
Najnovšie komentáre