Dozrievanie

Banány dozrievajú v špeciálnych komorách za pomoci etylénu – plynu, ktorý sa z ovocia aj počas prirodzeného vyzrievania uvoľňuje a celému procesu napomáha.

Existuje 7 stupňov zrelosti banánov v závislosti medzi pomerom cukru a škrobu. Do obchodnej siete sa dodávajú ak dosiahli stupeň zrelosti 4 až 5.

f

Banana ripening
Stupne zrelosti banánov

f

Dozrievanie doma

V obchode mali len zelené banány ? Nevadí. Umiestnite ich na najteplejšie miesto vo svojom domove. V závislosti od toho, aké zelené banány ste si doniesli a aké ich máte najradšej, môže ich dozretie do požadovaného štádia trvať 1 až 4 dni. Nezabudnite, že banány dozrievajú rýchlejšie pokiaľ sú v skupine s ostatnými.

1. Teplé miesto: 1 – 2 dni

Položte nezrelý banán blízko vykurovacieho telesa. Alebo do rúry, keď sa už po pečení trošku ochladila. V tomto prípade ho však nezabudnite priebežne skontrolovať, aby sa na ňom nezačali tvoriť hnedé škvrny.

2. Papierové vrecúško: 12 – 24 hodín

Uložte banán do hnedého papierového vrecúška a to voľne uzavrite. Je možné, že už o pár hodín bude dozretý presne podľa vašich predstáv.

3. Papierové vrecúško + ovocie: do 12 hodín

Pre urýchlenie vložte do vrecúška k banánu iné dozreté ovocie, napríklad jablko. Proces dozrievania sa tak urýchli, pretože jablko pri dozrievaní uvoľňuje etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie banánov….